Az üvegmegmunkálás típusai

Az üvegmegmunkálás típusaiAz üveg az építőipar, a lakberendezés, a mindennapok egyik legnépszerűbb anyaga. Ahhoz azonban, hogy az üveget különböző feladatokra fel lehessen használni, szükség van az üvegmegmunkálásra. Számos különböző üvegmegmunkálási megoldás közül választhatunk, attól függően, hogy milyen termékre, üvegre van szükségünk.

Üvegvágás

Az üvegvágás segítségével az üveglapokat megfelelő méretűre lehet szabni. Az üvegvágás történhet üvegvágó CNC gép segítségével automatikusan, vagy kisebb feladat esetén manuálisan is.

Edzett üveg

Az edzett üveg az egyik leggyakoribb eljárás. Egy olyan hőkezelési módszerről van szó, melynek során az üveg szilárdsági jellemzői megváltoznak, az üveg rugalmasabb lesz, és az ellenállása is megnő. A szilánkosra törést felváltja az apró, veszélytelen darabokra történő törés. Mindennapi használat során előforduló üvegek készülnek ilyen eljárással.

Laminált üveg

A laminált üveg, vagy biztonsági üveg több üvegréteg fóliával történő összeragasztása után jön létre. Biztonsági üveget számtalan helyen alkalmaznak, ilyenek pl. a bejárati ajtók, járófelületek, lépcsők, korlátok, kerítések üvegei, belső térelválasztók, golyóálló üveg stb.

Üvegcsiszolás

Az üvegcsiszolás feladata, hogy megszüntesse a megmunkálás során keletkezett vágóéleket, hogy esztétikus formát adjon a megmunkált üvegnek. Emellett az üvegcsiszolás az edzett üveg készítésének feltétele, ugyanis csiszolás után válik feszültségmentessé az üveg.