Mikor melyik földmunka a jobb?

Mikor melyik földmunka a jobb?Földmunkára általában valamilyen építkezés, kivitelezés során szokott szükség lenni, de egy egyszerű udvari tereprendezés is földmunkával jár általában. A földmunkának két típusa van, a kézi és a gépi földmunka. Vizsgáljuk meg, hogy mikor melyik a jobb.

A gépi földmunkát akkor szokták választani, amikor nagyobb mennyiségű földet kell kitermelni, vagy szükség van a munkagépek erejére, pl. fák kiásásakor. A nagy volumenű munkákat kézi erővel szinte lehetetlen elvégezni, gondoljunk csak pl. egy útépítéshez szükséges tereprendezésre, árokásásra, földszállításra.

A kézi földmunkát akkor érdemes választani, amikor kisebb, de precízebb feladatokat kell elvégezni. A kézi földmunka ugyan jóval lassabb, mint a gépi megoldás, azonban kisebb teendők esetén gazdaságosabb. Gyakran jobban megéri 2-3 órát eltölteni pl. a kert rendezésével, ásással, földfeltöltéssel, mint ezért egy traktort hívni. Arról nem is beszélve, hogy pl. egy udvarban a nagy munkagépek több kárt tudnak okozni, mint hasznot.

Általában a gépi földmunkákat is ki kell egészíteni kézi földmunkával, még a nagyobb beruházások során is. Ennek az oka egyszerű, munkagépekkel nem lehet olyan precíz munkát végezni, mint kézzel. Ilyen esetben a munka nagy részét először géppel szokták elvégezni, majd pedig a végén kézzel végzik el az utolsó simításokat.