Miért figyeljünk az autó motorolajára?

Annak ellenére, hogy a motorolaj nem megfelelő cseréje, karbantartása rendkívül nagy összegű károkkal járhat, nagyon sokan nem fordítanak kellő odafigyelést rá. Sokan úgy gondolkodnak, hogy ha van elég motorolaj az autóban, akkor nem lesz gond, sőt, vannak, akik egyáltalán nem ellenőrzik rendszeresen az olajszintet. Cikkünkben ehhez a motorolaj-vizsgálathoz fogunk tanácsokat adni.

Motorolajjal kapcsolatok tippek

  • Olyan típusú olajat használjunk, melyet az autó szervizkönyve előír, mivel a nem megfelelő összetételű olaj használata problémákhoz vezethet a motor működésében.
  • Az olajcsere mellett rendszeresen érdemes az olajszűrőt, csavart és a tömítést is cserélni.
  • Nem elég minőségi motorolajat venni, ha azt nem cseréljük a megadott rendszerességnek megfelelően. Ez a rendszeresség általában 15-20 ezer km-t, vagy 1-1,5 évet jelent. Ezeket az időszakokat tartani kell, mert az olaj fokozatosan elveszíti hatását, ami meghibásodáshoz vezethet.
  • Az olajszintet rendszeresen ellenőrizni kell. Nem szabad megvárni, amíg a műszerfalon felvillan a lámpa, hogy kevés az olaj az autóban, hanem legritkábban kéthavonta, de inkább sűrűbben meg kell nézni, mennyi olaj van az autóban.