Amikre figyeljünk utánfutó használatánál

Nagyon könnyen tudunk manapság utánfutót bérelni (pl. utánfutó kölcsönzés Gödöllő segítségével), cikkünkben azok számára szeretnénk segítséget nyújtani, akik még nem túl gyakorlottak utánfutó használatában.

A megfelelő utánfutó kiválasztása

Sokszor láthatjuk az utakon, hogy olyan autókkal vontatnak emberek utánfutót, amivel nem lenne ajánlatos. Minden autónál megvan, hogy maximálisan mennyi súllyal terhelhető, ezt kell figyelembe vennünk az utánfutó kiválasztásakor.

Az utánfutó átvizsgálása

Előfordulhat, hogy az utánfutók nincsenek rendszeresen karbantartva, így érdemes használat előtt ellenőrizni a kerekek állapotát, az oldalfalak illeszkedését, záródását. Emellett érdemes átnéznünk, hogy az összes lámpa, irányjelző megfelelően működik-e.

Gyakorlás

Amennyiben nem vagyunk gyakorlottak utánfutóval való közlekedésben, érdemes egy kicsit gyakorolnunk, mielőtt hosszabb utazásra szánjuk magunkat. Ezzel elkerülhetjük a stresszes helyzeteket, gyakorolhatjuk a tolatást pl. egy üres parkolóban, és nem egy szűk utcában szembesülünk először ilyen helyzettel.

Rakomány rögzítése

Ha utánfutóra van szükségünk, jó eséllyel nagy mennyiségű vagy nagy méretű rakományt fogunk vele szállítani. Biztosítanunk kell, hogy amit az utánfutóra pakolunk, megfelelően rögzítve van. Nem elég indulás előtt átvizsgálni mindent, hanem célszerű szállítás közben is néha ránézni a rakományra, hogy minden rendben van-e, nem mozdult-e valami ez a mozgás következtében.

Tükör használata

Legtöbb esetben a belső visszapillantó tükörben való látást blokkolja rakományunk, így rutint kell szereznünk abban, hogy csak az oldalsó tükrök segítségével tolatunk. Amennyiben szükség van rá, megkönnyíthetjük dolgunkat további tükrök felszerelésével, vagy kérhetünk segítséget járókelőktől, akik, ismerősöktől, akik az autó mögött/mellett állva tudják “közvetíteni” számunkra azt, amit nem látunk az autóból.

Súlyeloszlás

Ajánlatos arra figyelni, hogy a nehéz rakományt rakjuk alulra és minél közelebb az utánfutó elejéhez, hogy csökkentsük a súlypontot, stabilizálva ezzel az utánfutó egyensúlyát.