Az alapfokú oktatás fontossága

Az alapfokú, általános iskolás oktatás az egyik legfontosabb lépése a gyerekek felkészítésének a felnőtt életre, tudhatjuk meg a http://www.nagydobszaiskola.hu általános iskolától. Cikkünkben a alapfokú oktatás sajátosságai kerülnek röviden bemutatásra.

Magyarországon a tankötelezettség 16 éves korig tart, az alapfokú oktatásnak az első 8 osztályt értjük. Az alapfokú oktatás feladata az alapvető műveltség és a matematikai szemlélet kialakítása a gyermekekben, emellett a természettudományok, a társadalomtudományok és a művészetek alapjainak megismertetése. Ez az oktatás az általános iskolában történik, 6-7 éves kortól kezdve, évente egy osztályt feljebb lépve (1-8 osztályok között).

Az iskolák között megkülönböztethetünk állami és nem állami általános iskolákat, az állami iskolák általában világi jellegűen, míg a magániskolák gyakran egyházi iskolák, vagy valamilyen alternatív pedagógiai módszerrel működő iskolák.

Az iskolai oktatáshoz szorosan kapcsolódik a gyerekek tanítási időn kívüli ellátása, amit röviden csak napközinek nevezünk. Célja, hogy a gyerekek felügyelve legyenek akkor is, amikor a tanításnak már vége, de a munkaidő még nem ért véget, és a szüleik nincsenek még otthon.

Az alapfokú oktatás alatt nem csak a tanórákat lehet érteni, hanem a tanórán kívüli tevékenységeket is. Ide tartoznak a korrepetálások, valamint a felügyelt tanulási lehetőségek, gyakorlások is. Ezek megszervezését gyakran az iskolák vállalják, de sokszor előfordul, hogy magánszemélyek (általában szülők) általi szerveződésben folynak.