Munkavédelmi oktatás tudnivalók

Munkavédelmi oktatás tudnivalókManapság, köszönhetően a számos munkavédelmi, tűzvédelmi webshopnak, honlapnak számos lehetőség áll rendelkezésére a cégeknek, vállalkozásoknak, hogy megfeleljenek a szabályoknak. Ennek ellenére sokszor nem csak a munkavállaló, hanem a munkáltató sincs tisztában azzal, hogy mikor kell pl. munkavédelmi oktatást tartani, ki tarthatja, és milyen rendszerességgel van rá szükség.

Az előírások alapján akkor van szükség a munkavállalók tűz- és munkavédelmi oktatására, amikor:

  • munkába állnak

  • munkahelyük, munkakörül megváltozik

  • új technológia kerül bevezetésre

  • munkaeszköz átalakításra kerül vagy új munkaeszközt helyeznek üzembe

  • súlyos kimenetelű, vagy rövid időn belül több hasonló baleset következik be

  • valamilyen rendkívüli esemény következik be (súlyos baleset, bekövetkezésekor), ilyenkor rendkívüli munkavédelmi oktatásban kell részesíteni a munkavállalókat

Az oktatási ismeretek elsajátításáig a munkavállaló nem foglalkoztatható.

A munkáltató köteles a munkavédelmi oktatást olyan időközönként, és tartalommal megtartani, hogy azt a munkavállaló elsajátítsa és a foglalkoztatása teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel. Megismerje a munkavédelem területén előírt szabályokat, munkavédelmi és munkáltatói utasításokat, információkat.

A munkavédelmi oktatásokat rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként meg kell ismételni.

A munkavédelmi oktatásoknak nem csak elméleti, hanem gyakorlati részei is vannak, tehát nem elég, ha a kiadja a munkáltató az elsajátítandó anyagot.