A lézeres szemműtét és az asztigmia

A lézeres szemműtét és az asztigmiaAzzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a lézeres látásjavítás megoldást jelent a közellátás, távollátás problémáira. Sokan vannak azonban, akiknek szemtengelyferdülésük, ún. asztigmiájuk van. Ez a probléma akkor jelentkezik, amikor a szem elülső felülete (szaruhártya), vagy a szemlencse görbülete deformálódott valamelyik irányba, nem képez csaknem tökéletes félgömb felszínt.

Szemüvegek, kontaktlencsék esetén ez a problémát javítják az ún. cylinderes lencsékkel. Lehetőség van azonban a probléma lézeres szemműtétes javítására is.

A cylinderek jelölik az asztigmia korrigálására szolgáló dioptria értékét. Ebben az esetben a fénytörési hibák nem a szaruhártya azonos síkjában, illetve tengelyében helyezkednek el. A lézerfény úgy változtatja meg a szaruhártya fénytörését, hogy a fénysugarak pontosan a látóhártyára vetüljenek.

Ha nincs kezelve a szemtengelyferdülés, akkor kisfokú asztigmia az esetek nagy százalékában semmiféle panaszt nem okoz. Azonban ha annak mértéke fokozódik, a tárgyak homályossá, elmosódottá válnak, szemünk nem képes rájuk fókuszálni. Az élesebb látás érdekében a szem korrigálni próbál, ezért hunyorítunk, megerőltetve ezzel a szem környéki izmokat, az arcot és a szemhéjat. Ezek együttesen fejfájáshoz, fáradtsághoz vezethetnek.

A legújabb vizsgálatok azt állapították meg, hogy a kisgyermekkorban nem korrigált asztigmia elősegítheti a későbbi rövidlátás problémájának kialakulását.