A késdobálás és alapjai

A késdobálás és alapjaiAmikor a hobbikról gondolkodunk, akkor legtöbb embernek általában nem a késdobálás jut eszébe, pedig az utóbbi években rendkívül sokat növekedett a késdobálás népszerűsége. Elsőre gyakran veszélyes tevékenységre gondolnak az emberek, amikor a késdobálás szót meghallják, azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhető minden probléma, baleset.

Mi is az a késdobálás?

A késdobálás lényege, hogy egy speciális kést dobunk egy fából készült céltáblára. A céltáblára egy kör alakú cél van felfestve, és minél közelebb tudunk dobni a középpontjához, annál több pont jár a dobásért. A dobásra használt kés nem rendelkezik külön markolattal, hanem az egész kés fémből van, élesnek sem éles, hanem csak hegyes, hogy könnyebben beleálljon a céltáblába.

A késdobálás technikája

A darts sporttal legtöbben biztosan találkoztak már, ott is egy céltábla felé dobálunk egy nyilat, azonban annak az előnye, hogy az mindig a hegyével előrefelé repül. Ezzel szemben a késdobálás során a kés forog, így nem elég csak megfelelően célozni, arra is figyelni kell, hogy a hegyével előre érkezzen a céltáblához.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy vagy egy (több) teljes fordulatot kell megtennie az eldobott késnek, ha a markolatánál fogjuk, vagy egy fél fordulatot, vagy másfelet, 2,5-et stb., ha a hegyénél fogva hajítjuk el.

Miért népszerű?

A késdobálás népszerűségét több dolognak is köszönheti. A céltáblának köszönhetően kiválóan alkalmas versengésre barátokkal, ismerősökkel, és csapatban is lehet űzni. Olyan sportról van szó, amely nem igényel különösebb előkészületeket, és fejlődni lehet benne gyakorlással.