A világítástervezés folyamata

A világítástervezés folyamataA helyiségek, belső terek világítási megoldása sokak számára csak annyit jelent, hogy kiválasztanak egy lámpát, és le van tudva a feladat. Ennél azonban sokkal összetettebb a világítástervezés, ha a lehető legjobb megoldást szeretnénk választani.

A világítástervezés első lépése mindenképpen az igények, elképzelések felmérése. Ennek során meg kell ismerni a megrendelő elképzeléseit, hogy milyen feladatokat kell a világításnak ellátni, valamint az esetleges előírásokat is.

Az igények felmérését követően jöhet a lehetséges világítástechnikai megoldások meghatározása, nem minden helyzetben lehet ugyanis bármilyen megoldást használni. Azt is meg szokták ilyenkor határozni, hogy a természetes fény adta lehetőségeket mennyire használják ki, ezzel ugyanis akár a fogyasztáson és a kiépítési költségeken is sokat lehet spórolni.

Ha kiválasztottuk a világítástechnikai megoldásokat, akkor a hozzájuk kapcsolódó eszközöket kell kiválasztani, beszerezni. Az eszközök kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik a megtérülési idő, de figyelni kell pl. arra is, hogy az eszközök illeszkedjenek az összképbe.

A világítási rendszer akkor működik jól, ha a világításvezérlés is jól meg van tervezve és el van készítve. Korábban ez általában kizárólag kapcsolókat jelentett, de ma már akár távirányítóval vagy wifin keresztül is működtethető rendszereket jelent.