Orvos-esztétika

Az orvos-esztétika egy tág fogalom, ami magában foglal minden szakterületet, ami a páciensek fizikai megjelenésével foglalkozik. Vagy emberek arcának és testének “hibáit” javítja, vagy bizonyos betegségek (pl. elhízás) kockázatának csökkentésében segít. Néhány legnépszerűbb kezelési forma az orvos-esztétikán belül:

Rekonstrukciós műtét

A rekonstrukció műtét célja 2 fajta is lehet; arra törekszik, hogy visszaállítsa egy testrész megjelenését, ami betegség, műhiba vagy trauma által károsodott. Ilyen lehet pl. az égési sérülések. Emellett javíthatja a testrész működését, bár ez nem garantált, pl. a kezelt égési sérülések javíthatják a beteg mobilitását.

Fizikai műtét

A fizikai műtét olyan mélyreható, elsősorban az arcon végzett eljárás, aminek egyetlen célja, hogy javítsa a megjelenést. Ide tartoznak a zsír eltávolító módszerek, mint pl. a zsírleszívás. Továbbá a bőrfiatalító kezelések, ráncfelvarrás, amikre általában akkor van szükség, amikor a páciens öregszik. A műtétek manapság kevésbé mélyrehatóak, kevesebb vágással járnak, így csökkentve a vérzés, fertőzés hosszú felépülési idő esélyét.

Behatolást nem igénylő eljárások

Ezek olyan eljárások, amik javíthatnak a páciensek fizikai megjelenésén altatás vagy műtét nélkül. Pl. bőrfeszesítés, haj- vagy tetoválás eltávolítás, a bőr hibáinak kezelése. Ide tartozik még a Botox kezelés, ami blokkolja a kezelt izom működését, amivel megszünteti a ránc keletkezését.

Az orvos-esztétikai szakembereknek jártasnak kell lenni többek között a fitnesz, táplálkozás, lézeres és hasonló technológiák, gyógyszerek és fájdalomcsillapítás használatában is. mivel számos eljárás jelentő változásokkal járhat a páciensek megjelenésében, így az egész folyamat alatt biztosítják a szükséges ellátást, beleértve az eljárás előtti és utáni kezelést, tanácsadást is.