Tudnivalók a lézerkezelésekről

Tudnivalók a lézerkezelésekrőlA lézeres szemműtét az egyik legnépszerűbb megoldás a látásproblémákra, a szem fénytörési hibáira. Az egyik legnagyobb előnye, hogy örökké tartó, folyamatos eredménye lesz a szemműtétnek, szemben a szemüvegekkel, kontaktlencsékkel, amik csak arra az időre javítják az emberek látását, amíg viseljük őket.

A lézerkezelés olyan fénytörési hibákat javít, mint a közellátás, távollátás és a szemtengelyferdülés. Ezeket a problémákat a szemműtét a szaruhártya átformálásával szüntetik meg a kezelés során, aminek következtében megváltozik a szaruhártya fénytörése, és jól fog látni a páciens.

A szaruhártya átformálása ijesztően hangzik, azonban a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes, és a modern kezelések nem járnak a szemműtét után sem fájdalommal, kellemetlenségekkel. Ez alól kivétel a PRK kezelés, ahol a szaruhártya felső rétegét úgy dörzsölik le, aminek visszahámosodása kb. 3 napig tart. Ez alatt az idő alatt felléphet kellemetlen érzés, amit fájdalomcsillapítóval, szemcseppel szoktak mérsékelni.

A modern kezeléseknek köszönhetően már hamar munkába lehet állni, a legtöbbet a PRK műtét után kell várni, de ha nem különösen poros vagy füstös munkahelyen dolgozik az ember, akkor ez a kimaradt idő általában maximum 7-10 nap szokott lenni. FEMTO műtét esetén még jobb a helyzet, ugyanis a kimaradt időszak maximum 1-2 nap várhatóan.

További előnye a lézeres szemműtétnek, hogy a kezelésnek nincs semmilyen szemmel látható nyoma, és a kontaktlencse viselése a fertőzésveszély miatt nagyobb kockázattal jár, mint a lézeres kezelés.